Educatie Cowboys

Schoolbreed educatieve projecten:
Op Zolder Producties biedt niet allleen de leerlingen van groep 8 een geweldige tijd. Als je een van onze musicals bestelt, ontvang je voor de hele school theaterlessen, die door de groepsleerkracht zelf gegeven worden. Niet alleen leuk om met alle klassen met theater bezig te zijn in de weken voor de musical van groep 8, het verhoogt ook nog eens de betrokkenheid bij het kijken naar de musical.

Daardoor is de musical niet iets op zichzelf staands, maar leeft het in de weken voor de musical in de hele school. Je ontvangt een uitgebreide en gemakkelijk te gebruiken lesbrief.

 

 

Lespakket 1 Handen omhoog!

Doelgroep:         Kleuters

Het thema voor de kleuters is ‘Het Wilde Westen.’ Een thema dat op voorhand al tot de verbeelding spreekt. Dit educatieve materiaal bestaat uit een uitgebreide lesbrief met daarin drie lessen van 45 minuten. In de lessen beelden we verschillende types uit die in een Western voorkomen. Zo kunnen we zelf cowboys en paarden spelen op de muziek van de musical. Hoe maak je een gevecht nu extra spannend? In deze lessen gebruiken we attributen als een sheriffhoed,  een lasso en een bezem met een paardenkop. En wat je daar niet allemaal mee kunt doen...!

Lespakket 2 We doen het lekker zelf!

Doelgroep:       Middenbouw: groepen 3 t/m 5

Voor de middenbouw hebben we een lespakket van drie lessen ontwikkeld waarbij we ingaan op de thema’s, de rollen en de speelstijl van Cowboys in da Hood. Hoe zouden de leerlingen van de midenbouw het zelf doen? Zo spelen we een aantal van de scènes uit de musical,  bedenken we samen andere eindes. We werken de rollen uit en leren wat een type is. Natuurlijk zingen we een liedje, dat de leerlingen kunnen meezingen op de avond zelf. (ook leuk voor de leerlingen van groep 8!) Deze workshop zorgt voor optimale betrokkenheid!

Lespakket 3 Hoe kijk ik naar theater?

Doelgroep:       Bovenbouw, groep 6 en 7

Voordat de groepen 6 en 7 naar de musical Cowboys in da Hood gaan kijken, krijgen ze in de klas eerst drie lessen over het kijken naar theater. Niet alleen leuk voor het kijken naar Cowboys in da Hood, maar ook leerzaam voor het bezoeken van een andere theatervoorstelling binnen of buiten school.

Les 1: Vormgevingsaspecten
Hieronder vallen licht, decor, grime, kleding, geluid en attributen. Hoe worden deze aspecten gebruikt, en wat zeggen ze over de inhoud van de voorstelling?

Les 2: Speelstijlen
Uitleg over klein en groot spel, verschil tussen theater en film. Trucs om iets dat niet realistisch uit te beelden is, op het toneel vorm te geven. (zoals een gevecht tussen een lasso en een pistool, een achtervolging of een wervelwind)

Les 3: Theaterregels
Regels van het theater: deze zijn een beetje anders dan in een bioscoop. Hier mag je geen chips eten en niet met je jas de zaal in. Hoe moet een publiek zich gedragen? Wat mag je zeggen tijdens de voorstelling? En hoe ga je om met emoties die loskomen? Hier gaan we zelf een scene maken en testen de reactie van de klas.